Subota, 10 travnja, 2021

Znate li šta ste naslijedili od majke, a šta od oca?

Nemojte propustiti

Najinteresantnije otkriće bilo je vezano uz ćelavost. Naime, svima je logičnije da se ćelavost nasljeđuje od oca, ali čini se da se pravi uzrok nalazi na majčinoj strani, i to s muške strane.

Izuzev uobičajenih nasljednih osobina kao što su boja očiju i boja kose postoji mnoštvo drugih fizičkih osobina koje se jednako nasljeđuju.

Provjerite koje ste tjelesne osobine vi naslijedili od svog roditelja:

Visina se nasljeđuje od majke i oca u otprilike istom postotku pa dio djece ima majčinu visinu, a dio očevu.

No jeste li znali da ste veliki nožni palac naslijedili od majke, čak i ako ga ona nema? Genetičari su utvrdili da se taj gen nasljeđuje s majčine strane.

Sklonost kvarenju zubiju većinom dolazi s očeve strane, dok daltonizam tj. neprepoznavanje boja jedino prenose baš očevi.

Inteligencija se nasljeđuje preko X hromosoma, a s obzirom na to da žene tog kromosoma imaju dva puta više nego muškarci, toliko je veća i vjerojatnost da će dijete inteligenciju naslijediti od majke.

Ilustracija, Foto: Unsplash/
Alexander Dummer

Najinteresantnije otkriće bilo je vezano uz ćelavost. Naime, svima je logičnije da se ćelavost nasljeđuje od oca, ali čini se da se pravi uzrok nalazi na majčinoj strani, i to s muške strane. Dakle, majčin otac ili djed ipak su pravi krivci.

Za debljanje su ipak krive žene jer su naučnici otkrili da se taj nasljedni gen prenosi samo i jedino po ženskoj liniji i tako izaziva debljanje gotovo polovice broja žena.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Poslušajte kako šef omalovažava radnice: Sjedite vi svi večeras kući i zapitajte se zašto radite za 500 maraka

- Nemojte molim vas mene, da se ja nerviram, p****** negdje drugo, molim vas. Sjedite vi svi večeras kući...

Možda vas zanima i ovo