Subota, 23 listopada, 2021

Znate li šta sve pojedete s pomfritom?

Nemojte propustiti

Zbog velike količine masti, a malo hranjivih materija (proteina, vitamina, minerala i antioksidansa), pomfrit nije hrana koju biste trebali često jesti. A ako ga baš jako volite, radije ga pripremite kod kuće i ostavite da se iscijedi tako da nema puno ulja. Osim ulja, sadrži i sumnjive konzervanse.

pomfritŠto se krije u pomfritu iz restorana brze hrane? Dr. Christopher Ochner , naučni saradnik na New York Obesity Nutrition Research Center at St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center, u porciji pomfrita izmjerio je 500 kalorija, 25 grama masti i 63 grama ugljenih hidrata, 350 mg natrijuma, 6 grama vlakana i 6 grama proteina. No, to nije sve što je našao.

Primjerice, za vegetarijance će možda biti šokantno da neki u pomfrit ubacuju prirodni ukus govedine koji sadrži i hidroliziranu pšenicu i mlijeko.

Biljno ulje (mješavina)

U restoranima brze hrane pomfrit se prži jednom prije smrzavanja, te nakon dostave u restoran. Veći dio masti u fritezama je često hidrogenirano sojino ulje. Kad sojino ulje prođe proces hidrogenacije, nezasićene masti postaju zasićene. To olakšava pečenje i sprečava da se ulje užegne, ali transmasnoće su snažno povezane s bolestima srca.

Limunska kiselina

Ovaj uobičajeni konzervans smatra se sigurnim za upotrebu, ali ima nešto uznemirujuće. Naime, krompir zbog toga može trajati mjesecima.

TBHQ

Ovaj izrazito moćan konzervans nalazi se u mnogim proizvodima. Studije na životinjama su ga povezale s čirom želuca i oštećenjem DNK.

Dekstroza

Još jedna riječ za šećer. Problem je što je on treći po zastupljenosti sastojak u pomfritu, odmah nakon krompira i ulja. Nova istraživanja pokazuju da tijelo može pretvoriti šećer koji se nalazi u hrani u masne naslage lakše nego što može pretvoriti masti u salo. Dakle, šećer može biti gori od masnoća.

Pirofosfati

Krompirići će zbog ovog konzervansa zadržati svjež izgled i zlatnosmeđu boju i u sljedeća dva mjeseca. Isti sastojak se često nalazi u komercijalno pripremljenim kolačima, pudingu, vaflima, palačinkama, suhomesnatim proizvodima i ribljim konzervama.

Različiti proizvođači znaju u krompire ili ulje dodati i još neke sastojke. No, i nabrojani mogu biti potencijalno opasni. Dr. Ochner smatra da su zasićene masnoće u hrani najopasniji dio hrane.

Zbog velike količine masti, a malo hranjivih materija (proteina, vitamina, minerala i antioksidansa), pomfrit nije hrana koju biste trebali često jesti. A ako ga baš jako volite, radije ga pripremite kod kuće i ostavite da se iscijedi tako da nema puno ulja.

(Net.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo