Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Znate li za šta služi polukrug na vrhu šesnaesterca?

Nemojte propustiti

“Šta mi ti pričaš o fudbalu, pojma nemaš šta je ofsajd”, riječi su koje se u nervozi često izgovore pripadnicama ljepšeg spola dok se gleda utakmica od velikog značaja. Fudbal je igra koja u Bosni i Hercegovini zauzima posebno mjesto u društvenom životu, najvažnija sporedna, a nekima itekako i najvažnija stvar na svijetu.

Klubovi, prije svega oni s velikom tradicijom poput Sarajeva, Željezničara, Veleža, Čelika, Slobode imaju svoju armiju navijača, a kada igra reprezentacija onda je onaj dio države koji je smatra svojom na stadionu ili uz TV prijemnike.

Međutim postavlja se pitanje koliko fudbalskih ljubitelja u Bosni i Hercegovini zna za šta služi polukrug koji se nalazi na vrhu šesnaesterca i da li ste sebi ikada postavili to pitanje. Naime prilikom izvođenja bilo kakvog prekida, fudbaleri koji ne sudjeluju direktno u izvođenju prekida moraju biti udaljeni od lopte 9.15 metara.

Tako je poluprečnik na centru igrališta upravo 9.15 metara, baš kao i što prilikom izvođenja prekršaja najbliži igrač od lopte mora biti udaljen 9.15 metara. Identična je situacija i prilikom izvođenja jedanaesterca, a baš zbog toga je i napravljen polukrug na vrhu šesnaesterca.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mektić u nevjerici šta Dodik radi: Ljudi ovo je stanje potpunog haosa, ne može to činiti

- Policiji se nadležnosti mogu nametati samo zakonom, a ne kako Dodik kaže izdali smo (usmeno) uputstvo o ponašanju...

Možda vas zanima i ovo