Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Zoran Milanović na Kosovu: Ovdje se osjećam sigurno jer se zna na čemu si, evo zbog čega u BiH nisam otišao!

Nemojte propustiti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je sa Milanovićem razgovarala o produbljivanju odličnih odnosa koje imaju Kosovo i Hrvatska.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas boravi u posjeti Kosovu gdje je rekao kako ne razumije zemlje članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

– Meni je lično Kosovo draga država. Kosovo ima prijateljsku državu jer ima živahnu demokratiju. Kosovo je zemlja koja će vrlo brzo u političkom pogledu moći da se pridruži međunarodnim organizacijama. Iznenađujuće je koliko se malo zna o Kosovu čak i u zemljama EU, rekao je Milanović.

Prilikom njegovog obraćanja medijima neizbježna je bila tema njegovog otkazivanja puta u BiH na što je on rekao da se na Kosovu osjeća sigurno jer je to država sa kojom znaš na čemu si, te je dodao da se nada kako će se problemi na sjeveru Kosova što prije riješiti.

– U BiH nisam otišao iz sigurnosnih razloga, bez preciziranja. Mogu reći da nisam otišao iz sigurnosno-organizacijskih razloga, rekao je i dodao da se radi o nizu stvari s obzirom na etnički sastav tog prostora pa je donio odluku da neće putovati. Da se radilo o nekom drugom dijelu BiH, otišao bi.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je sa Milanovićem razgovarala o produbljivanju odličnih odnosa koje imaju Kosovo i Hrvatska.

– Smatramo Hrvatsku velikim prijateljem Kosova. Zahvalna sam Hrvatskoj zbog vakcina koje su nam donirane i solidarnosti u vezi sa nesrećom u Slavonskom Brodu. Naša zemlja je jasno naznačila da je naša vizija članstvo u evro-atlantskim strukturama, zbog čega cenimo podršku Hrvatske, rekla je Osmani.

Ona je dodala i da se nada da će Hrvatska nastaviti da podržava Kosovo na tom putu.

Milanović je u dvodnevnoj posjeti Prištini, gde se sastao sa Osmanijevom, a u planu je i susret sa premijeromKosova Aljbinom Kurtijem.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo