Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Zoran Milanović u Mostaru otvorio karte: Ja zastupam hrvatske interese, a ne globalnu pravdu! Ovdje nema opasnosti od rata, jer rat košta

Nemojte propustiti

– Detalji izbornog zakona, to me ne zanima. Treba li ga mijenjati – ne znam. Prvih 10 godina nikome nije palo napamet da Hrvatima bira člana predsjedništva, a onda se netko pametan toga dosjetio. To je možda najbolji kontradokaz o čemu se tu radi – poručio je Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović obratio se novinarima u Mostaru nakon što je održao gostujuće predavanje na Sveučilištu.

Odgovorio je na upit da komentariše prijašnje izjave o Bosni i Hercegovini koje su izazvale buru u bh. medijima.

– Ne mogu vam ponavljati što sam rekao. Hrvatima se ukralo pravo da biraju svog člana Predsjedništva. Što tu nije jasno? Što je tu moralno, što je tu ispravno? Ja moram da bih bio kozmopolit simpatizirati tuđi sekularni nacionalizam. Ja nisam nacionalist i očekujem da to ne budu ni drugi. To je osnova osnova. Detalji izbornog zakona, to me ne zanima. Treba li ga mijenjati – ne znam. Prvih 10 godina nikome nije palo napamet da Hrvatima bira člana predsjedništva, a onda se netko pametan toga dosjetio. To je možda najbolji kontradokaz o čemu se tu radi.

Na pitanje što će biti ako se i iduće godine dogodi da, kako se to navodi u medijima u Hrvatskoj, nema predstavnika Hrvata u predsjedništvu BiH, Milanović odgovara:

– Nadam se da neće. Da se to neće dogoditi. Jer to je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma. Hrvatska je potpisnica, Hrvatska je ukorijenjena u to. To je činjenica. Jedino što tražimo i očekujemo je da se to poštuje. Što se tiče mene, u svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosio neki dokument o BiH, tražit ću i inzistirat ću da se uvijek spomene poveznica/referenca na okvirni sporazum Dayton-Paris. Jako bitno. Dakle, izvorni Dayton i konstitutivni narodi. Ukoliko ne bude reference na konstitutivni narod i Dayton, neće biti zajedničke izjave. Bit će papir predsjedavajućeg, to je ništa, rekao je.

Govoreći o dijalogu s različitim predstavnicima BiH, rekao je da u razgovorima nije htio staviti naglasak na rat, nego na ono što je trenutni problem.

– Ovdje nema opasnosti od rata, jer rat košta. Nema više jugoslavenskog inventara da ga netko ukrade kao Milošević 1991. Ja nisam pogodan biti posrednik. Ja sam pristran, ali sam korektan. Ja zastupam hrvatske interese, a ne globalnu pravdu, kazao je Milanović.

Na komentar novinara da neki taj model konstitutivnosti narodi nazivaju sovjetskim modelom, Milanović se upitao kakav je to sovjetski model konstitutivnosti.

– To bi ljudima trebalo ogaditi priču o konstitutivnosti? Mi poštujemo Bošnjake i njihove identitete. Sovjetski model konstitutivnosti. Da nije bilo modela konstitutivnosti, proklamiranog u Ustavu iz 1974. godine, moja nacija se nikad ne bi mogla osamostaliti. Hrvatska se nije odcijepila, potjerao ju je Milošević, rekao je Milanović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo