Petak, 18 lipnja, 2021

Zoran Zadro objavio prognozu pred prvomajske praznike: Nestabilno i relativno hladno vrijeme je pred nama

Nemojte propustiti

Profesor Zoran Zadro je objavio novu prognozu na svojoj stranici “Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna”.

Prema riječima profesora Zadre, narednih dana očekuje nas nestabilno i relativno hladno vrijeme.

– Zadnjih dana mogli smo uživati u proljetnom, jučer i u ljetnom vremenu. Barem se to vidi po temperaturama zraka, koje su nerijetko prelazile i 25C – kaže Zadro.

Idućih dana naglo ćemo “ uskočiti “ u vrijeme primjerenije jeseni, nego samom kraju ovog i početku petog mjeseca. Idućih dana čeka nas vrlo promjenjivo i svakim danom sve hladnije vrijeme.

– Gotovo u cijeloj regiji očekuje se kiša, pljuskovi i grmljavina – tvrdi profesor Zadro.

Također su moguća povremena suha, sunčana i stabilna razdoblja, osobito na Jadranu, Hercegovini, obalnim dijelovima Crne Gore u jugu Makedonije.

– Svakako treba upozoriti da kada imamo ovako nestabilna atmosferu postoji mogućnost za lokalno izraženije grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak vjetar, intezivnu grmljavinu, grad ( tuču ) i lokalno obilno kišu, koja može uzrokovati kratkotrajnu pojavu bujičnih poplava – piše Zadro i dodaje:

Foto: Facebook

– Kao što se može vidjeti na slikama koje prikazuju temperaturna odstupanja i odstupanja oborina, našu regiju idućih pet do sedam dana čeka pozitivno odstupanje oborina i negativno odstupanje temperatura.

Ovo bi značilo da nas čeka neprimjereno hladno vrijeme s obzirom na doba godine.

– Kada već govorimo o temperaturama, one će se idućih dana u Bosni, Srbiji, kopnu Hrvatske i sjeveru Crne Gore okvirno kretati od 7C do 16C, u sjevenoj Makeodniji od 10C do 17C. Na Jadranu, Hercegovini i obalnim dijelovima Crne Gore temperarure će se uglavnom kretati od 8C do 17C.

Dojam hladnijeg vremena pojačavati će umjeren, povremeno jak sjeverni, sjeverozapadni i sjeveroistočni vjetar, a u Hercegovini, na Jadranu, zatim obalnim dijelovima Crne Gore. bura i istočni vjetar.

– Ako gledamo malo dugoročnije čini se da bi relativno svježe vrijeme moglo obilježiti dobar dio prve polovine 5. mjeseca – prognozira Zoran Zadro.

Prema Zadrinim riječima, naznake prvih ovosezonskih vrućina nisu vidljive barem do 10. ovog mjeseca, možda i duže.

– Također najnovije mjesečne prognoze ukazuju na mogućnost relativno nestabilna vremena iduća dva mjeseca. To ne znači da neće biti nizova lijepih toplih, vrlo toplih pa i vrućih dana. Ipak barem po trenutnim dugoročnim prognozama dugotrajne suše ni vrućine nema na vidiku – objavio je profesor Zoran Zadro u svojoj prognozi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo