Srijeda, 3 ožujka, 2021

Zovko podržala Dodika i Čovića: “Ono što se događalo posljednjih 20 godina, može se nazvati grubim kršenjem Dejtonskog sporazuma na štetu Hrvata”

Nemojte propustiti

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo donaciju vakcina iz Srbije

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za...

Aleksandar Vučić stigao u Sarajevo s doniranim vakcinama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Sarajevo, a na Međunarodnom aerodromu dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH Milorad...

Zastupnica u Europskom parlamentu osvrnula se i na ulogu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, kazavši da je ta pozicija sama po sebi problematična za kandidatski status BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, govorila je za HRT-ovu emisiju “Studio 4” o Dejtonskom mirovnom sporazumu, njegovom kršenju te prijedlozima rješenja kojima bi se osigurala jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH i riješio problem “nedovršenog mira”.

Ona je istaknula da je Dejtonski sporazum napravljen na nezadovoljstvo Hrvata, ali i svih onih koji su ga potpisali. Dodaje da je Sporazum donio kakav-takav mir, ali da se sve ono što se događalo u posljednjih 20 godina, može nazvati grubim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma na štetu Hrvata, piše Slobodna-bosna.ba.

– Imamo preko sto kršenja Daytonskog sporazuma, nametnutih od strane visokih predstavnika. Nažalost, moram reći da je taj sporazum grubo prekršen te je time grubo narušen balans koji je uspostavljen mirovnim dogovorom – kazala je Zovko.

Pojašnjavajući da je Ustav BiH jedan od aneksa Dejtonskog sporazuma, Zovko ističe da taj aneks, odnosno Ustav nije prihvaćen u Parlamentu BiH.

– Kršenja Daytonskog sporazuma označena su i kroz presudu Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, kojom je rečeno da se mnoge stvari iz Daytonskog sporazuma ne provode i ne implementiraju. Moramo zaključiti da u ovom trenutku moramo tražiti izlaz iz ove situacije, jer je BiH u stanju zamrznutog mira – kazala je Zovko dodavši da je BiH sigurnosno pitanje i za Hrvatsku i za Europsku uniju te da bi se i sama Unija trebala više angažirati na rješenju situacije u BiH.

Odgovarajući na upit šta učiniti da se spriječi mogućnost da bošnjačka većina izabere Vladu Federacije BiH bez legitimnih predstavnika Hrvata, Zovko kaže da je BiH moguće federalizirati europskim rješenjima uvažavajući tako konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ali i građanski princip.

Kazala je da za takvo nešto imamo primjer u izlaznoj strategiji Međunarodne krizne grupe, koja je bila glavni savjetodavac Ambasade SAD-a u Sarajevu, koja je zaključila da u BiH obitavaju tri politička bića i tri konstitutivne zajednice te su ponudili rješenja.

Dodaje da ona takva rješenja pokušava prezentirati u srcu Europske unije te da je ključ za rješenje problema u BiH u obnovi transatlantske saradnje na temu Bosne i Hercegovine.

– Bosna i Hercegovina je ključ mira i suživota u Jugoistočnoj Europi i, ukoliko ne budemo imali hrabrosti provesti ta rješenja, mislim da ćemo imati velike probleme u budućnosti – kaže Zovko.

Zastupnica u Europskom parlamentu osvrnula se i na ulogu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, kazavši da je ta pozicija sama po sebi problematična za kandidatski status BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Upitana hoće li, po njenom mišljenju, doći do snažnijeg angažmana nove američke administracije u BiH, Zovko je kazala da ne misli da je interes SAD-a Europa niti Zapadni Balkan, jer se, kako je istaknula, i Obamina administracija, u kojoj je Biden imao snažnu ulogu, okrenula ka regiji Pacifika.

– Trudit ćemo se podignuti tu razinu interesa, jer nije dobro imati nezavršeni mir na granicama Europske unije – kazala je Zovko i dodala da će se truditi jačati transatlantsku saradnju po ovom pitanju, a da joj u tome pomažu i američki Hrvati.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Možda vas zanima i ovo