Petak, 26 veljače, 2021

Zrak u Sarajevu je sve zagađeniji, ne izlazite vani ako ne morate

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Zbog porasta čestičnih tvari (PM 10) i čađi u zraku građani Sarajeva iz preventivnih razloga trebaju ograničiti kretanje i tokom dana.

sarajevo u magli

Naime, posljednjih nekoliko dana zabilježen je porast koncentracije čestične tvari (PM 10) i čađi u zraku u Sarajevu, zbog čega Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upućuje preventivno obavještenje građanima KS-a, jer zabilježene povišene vrijednosti otežavaju disanje i ne dozvoljavaju dovoljnu zasićenost kisika u krvi i plućima posebno kod hroničnih bolesnika, starijih osoba i manje djece.

Radi prevencije i zaštite zdravlja stanovništva mole se građani da ograniče svoja kretanja na minimum i tokom dana a ne samo u večernjim satima sve do pojave padavina ili jakog vjetra koji će omogućiti bolji kvalitet zraka.

Također, preporučuje se građanima koliko je moguće da provode vrijeme van grada na planinama.

Najave iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su da se očekuje već tokom današnjeg dana jačanje vjetra ali i padavine do kraja sedmice što će zasigurno smanjiti nivo zagađenosti zraka.

Zavod za javno zdravstvo KS-a u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a vrši kontinuirani monitoring kvaliteta zraka na području Kantona, pa su zahvaljući tome pogoršanja kvaliteta zraka zabilježile mjerne stanice stacionirane na lokalitetima u ulici dr. Mustafe Pintola na Ilidži, Hamze Hume na Skenderiji, Bulevar Meše Selimovića na Otoci i na Bjelavama u okviru Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Analizom dobivenih podataka jasno se uočava trend porasta prisustva zagađujućih materija u zraku na svim lokacijama.

Olakšavajuća je činjenica da nema zagušenja u saobraćaju tako da visoke koncentracije čestične tvari i čađi ne prate u tolikoj mjeri drugi polutanti.

Također nije bilo ni prekoračenja jednosatnih vrijednosti za praćene polutante, dok su dnevne vrijednosti nešto iznad graničnih vrijednosti, osim kada su u pitanju čestične tvari i čađ gdje su evidentna prekoračenja, saopćila je Pres-služba KS-a.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo