Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Žrtva silovanja u Indiji ležala gola na ulici sat vremena

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Policija i prolaznici ostavili su žrtvu višestrukog silovanja da leži gola na ulici skoro sat vremena, rekao je u petak njen mladić koji je bio sa njom u trenutku napada u prvom javnom komentaru o dešavanjima 16. decembra.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ova 23-godišnja studentica medicine umrla je u bolnici dvije sedmice nakon što je napadnuta 16. decembra u autobusu u New Delhiju. Glavni grad Indije New Delhi ima nadimak “prijestolnica silovanja”, javio je AP. “Dozivali smo policiju da nam da odjeće, ali su oni bili previše zauzeti odlučivanjem kojoj policijskoj stanici pripada naš slučaj”, rekao je preživjeli muškarac.

Mladić 23-godišnje djevojke, koji je, dakle, i sam bio žrtva napada, kritikovao je i prolaznike i policiju koji, kako tvrdi, nisu reagovali na adekvatan način. “Šta da kažem? Okrutnost koju sam vidio nikada niko ne bi trebalo da vidi. Pokušao sam da im se suprotstavim, molio sam ih da je ostave”, rekao je 28-godišnji mladić u telefonskom intervjuu za agenciju France Press.

Mladić, koji je tražio da ostane anoniman, prisjetio se kako nesretnoj djevojci i njemu, pošto su ih napadači nakon skoro sat vremena izbacili iz autobusa, niko od prolaznika nije prišao da pomogne. On je, pored toga, kritikovao i policiju jer, kako je rekao, nije uzela u obzir ni mentalno stanje žrtava brutalnog napada, ni njegove povrede.

“Policija me je tretirala kao predmet… Željeli su da im se na svaki način pomogne da riješe ovaj slučaj čak i prije nego što se meni pruži odgovarajuća medicinska njega. Niko ne zna kakvu sam traumu preživio”, kazao je mladić.

U napadu u autobusu 16. decembra, mladić je zadobio prelom noge i druge povrede, a trenutno se nalazi u domu roditelja na sjeveru Indije gdje pokušava da se oporavi.

Djevojka, koju su silovala i pretukla šestorica ljudi, među kojima i vozač autobusa i jedan maloljetnik, preminula je od povreda prošlog vikenda, a ovo nasilje šokiralo je cijeli svijet i izazvalo proteste širom Indije, čiji učesnici traže oštre kazne i uvođenje strožih zakona za silovatelje.

Policija je uhapsila šestoricu osumnjičenih, među kojima je jedan 17-godišnjak, koji su u četvrtak optuženi za ubistvo, silovanje i otmicu.
(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo