Srijeda, 26 siječnja, 2022

Žrtva silovanja u Indiji ležala gola na ulici sat vremena

Nemojte propustiti

Policija i prolaznici ostavili su žrtvu višestrukog silovanja da leži gola na ulici skoro sat vremena, rekao je u petak njen mladić koji je bio sa njom u trenutku napada u prvom javnom komentaru o dešavanjima 16. decembra.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ova 23-godišnja studentica medicine umrla je u bolnici dvije sedmice nakon što je napadnuta 16. decembra u autobusu u New Delhiju. Glavni grad Indije New Delhi ima nadimak “prijestolnica silovanja”, javio je AP. “Dozivali smo policiju da nam da odjeće, ali su oni bili previše zauzeti odlučivanjem kojoj policijskoj stanici pripada naš slučaj”, rekao je preživjeli muškarac.

Mladić 23-godišnje djevojke, koji je, dakle, i sam bio žrtva napada, kritikovao je i prolaznike i policiju koji, kako tvrdi, nisu reagovali na adekvatan način. “Šta da kažem? Okrutnost koju sam vidio nikada niko ne bi trebalo da vidi. Pokušao sam da im se suprotstavim, molio sam ih da je ostave”, rekao je 28-godišnji mladić u telefonskom intervjuu za agenciju France Press.

Mladić, koji je tražio da ostane anoniman, prisjetio se kako nesretnoj djevojci i njemu, pošto su ih napadači nakon skoro sat vremena izbacili iz autobusa, niko od prolaznika nije prišao da pomogne. On je, pored toga, kritikovao i policiju jer, kako je rekao, nije uzela u obzir ni mentalno stanje žrtava brutalnog napada, ni njegove povrede.

“Policija me je tretirala kao predmet… Željeli su da im se na svaki način pomogne da riješe ovaj slučaj čak i prije nego što se meni pruži odgovarajuća medicinska njega. Niko ne zna kakvu sam traumu preživio”, kazao je mladić.

U napadu u autobusu 16. decembra, mladić je zadobio prelom noge i druge povrede, a trenutno se nalazi u domu roditelja na sjeveru Indije gdje pokušava da se oporavi.

Djevojka, koju su silovala i pretukla šestorica ljudi, među kojima i vozač autobusa i jedan maloljetnik, preminula je od povreda prošlog vikenda, a ovo nasilje šokiralo je cijeli svijet i izazvalo proteste širom Indije, čiji učesnici traže oštre kazne i uvođenje strožih zakona za silovatelje.

Policija je uhapsila šestoricu osumnjičenih, među kojima je jedan 17-godišnjak, koji su u četvrtak optuženi za ubistvo, silovanje i otmicu.
(Fena)

Više s weba

Izdvajamo

Visa uvela uslugu savjetovanja u oblasti kriptovaluta

Visa, svjetski lider u digitalnom plaćanju, nedavno je pokrenula uslugu savjetovanja o kriptovalutama u okviru svog sektora Visa Consulting...

Možda vas zanima i ovo