Subota, 18 rujna, 2021

Zuelch: Ni Evropa ni svijet nisu izvukli pouku iz tragedije u Srebrenici

Nemojte propustiti

Tilman Zuelch, osnivač i doživotni počasni predsjednik Društva za ugrožene narode – International iz njemačkog grada Getingena te jedan od najvećih boraca za istinu o agresiji na BiH, u razgovoru za „Dnevni avaz” ističe da se ni dvije decenije nakon stravičnih pokolja u BiH odnos međunarodne zajednice prema žrtvama u našoj zemlji nije mnogo promijenio.

Zuelch smatra da nije ni čudno što veći dio političara i javnosti u RS i dalje negira genocid u Srebrenici, jer je Haški tribunal osudio tek nekoliko, kako kaže, glavnih ratnih zločinaca.

Povodom obilježavanja najtužnije godišnjice u historiji BiH, Zuelch kaže da, nažalost, ni Evropa ni svijet nisu izvukli pouke iz ove tragedije.

– Nakon genocida i masovnih progona, BiH je ostala podijeljena i ratnim zločincima je pripala skoro polovina zemlje. Ne postoji ni istinska zajednička vlada. A Ujedinjeni narodi to prihvataju. Podjela postaje svakim danom sve više konačna zato što se prognanici u većini ne mogu vratiti u svoje domove. I Savezna Republika Njemačka na početku je velikodušno primila na stotine hiljada prognanika, a onda je četvrtinu miliona njih izgnala u SAD i Australiju – rekao je on.

Upitan kako gleda na to što, uprkos presudi Tribunala u Hagu da je u Srebrenici počinjen genocid, i u samoj BiH ima onih koji to negiraju, kaže da genocid nije počinjen samo nad Bošnjacima u Srebrenici nego u cijeloj BiH.

Potpuno je jasno, tvrdi Zuelch, da vladajući srpski establišment, koji nastavlja politiku zločinaca, negira genocid nad Bošnjacima. Ističe da za njega, zbog činjenice da je tribunal u Hagu osudio samo nekoliko glavnih ratnih zločinaca, nije nikakvo iznenađenje što su brojni zločinci još na slobodi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo