Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Zukan Helez: “Vlasti štite lažne invalide”

Nemojte propustiti

Zukan Helez
Zukan Helez

Zukan Helez, ministar za boračka pitanja FBiH, pozvao je jučer predstavnike vlasti u Zapadnohercegovačkom kantonu da dozvole rad revizorskim timovima kako bi bila završena kontrola ličnih invalidnina branitelja u opštinama Posušje, Grude i Ljubuški.

Zbog blokade boračke revizije, isplata naknada bila je obustavljena prethodna dva mjeseca u ove tri opštine, ali i u Orašju i Širokom Brijegu. Neisplaćivanje naknada bilo je zvanični razlog što je Živko Budimir, predsjednik FBiH, 3. januara smijenio Antu Krajinu, federalnog ministra finansija, kojeg je Ustavni sud FBiH ostavio na dužnosti do okončanja spora pokrenutog zbog smjene.

Helez tvrdi da je nakon uskraćivanja novca revizija nastavljena u Orašju i Širokom Brijegu, ali da je još nemoguća u Grudama, Posušju i Ljubuškom jer opštinske službe ne dozvoljavaju uvid u evidenciju korisnika.

“Pozivam premijera Zapadnohercegovačkog kantona, resornog ministra i načelnike općina da omoguće rad revizorskim timovima. Neka oni formiraju revizorske timove, ja ću potpisati rješenje o njihovom osnivanju”, rekao je Helez.

Zdenko Ćosić, premijer Zapadnohercegovačkog kantona, odgovorio je da lokalna vlast ne blokira reviziju i da je za njeno provođenje odgovoran isključivo Helez.

“Neću ja raditi njegov posao i formirati revizorske timove. To je njegova zakonska obaveza, kao što je njegova obaveza da reviziju provodi bez selekcije i diskriminacije, a ne da reviziju uopće ne izvrši u 11 općina s bošnjačkom većinom”, izjavio je Ćosić, ocijenivši da svojim pozivom vlastima u zapadnoj Hercegovini “Helez manipulira ljudima i vrijeđa inteligenciju onih kojima je ugrozio egzistenciju uskraćujući im zaslužene invalidnine”.

Helez je poručio da revizije ne treba da se boje stvarni ratni invalidi.

“Ova blokada revizije je i napravljena kako ne bismo došli do lažnih korisnika invalidnina. Imamo dokumente iz kojih se vidi da u Ljubuškom, na primjer, mnogo bogatih ljudi neosnovano prima invalidnine”, ustvrdio je Helez.

Revizija boračkih invalidnina u FBiH počela je krajem 2009. godine i do tada su bila 55.747 korisnika ovih naknada. Broj korisnika invalidnina na koncu prošle godine smanjen je na 51.000.

“Od početka revizije, po raznim osnovama, na godišnjem nivou ušteđeno je oko 50 miliona KM. Ranije je za lične i porodične invalidnine trebalo 335 miliona, a sada 310 miliona KM godišnje i još su invalidnine povećane”, precizirao je Helez, dodavši da je revizijom spriječeno da pravo na invalidnine gotovo 20 godina nakon rata, bez ikakvog osnova, dobije još 10.000 ljudi.

On je naglasio da je revizija završena u dijelovima FBiH gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo, ali i da su se u mješovitom Herecegovačko-neretvanskom kantonu “obje strane” podjednako služile prevarama kako bi određenim ljudima nezakonito omogućile da primaju boračke invalidnine.

(Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo