Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Žurba do vile u Neumu: Kako je Čampara izbjegao kaznu za divljanje u službenom vozilu?

Nemojte propustiti

Divljanje službenim vozilom Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH na cesti M-17, za čijim volanom je, kasnije se ispostavilo, bio ministar Aljoša Čampara zabilježeno je 18. jula prošle godine, kada se vozio prema svojoj kući za odmor u Neumu.

U samo nekoliko minuta vožnje magistralnim putem M-17, na dionici od Tarčina do Konjica ovo vozilo je preticalo kolonu ostalih automobila i to preko pune linije, vozio je više od dozvoljene brzine… Sve to je zabilježeno na video snimku. Očevici tvrde da je policija zaustavila ovaj Passat kod mjesta Bradina, nakon prijave drugih vozača, ali su ga nakon kratkog zadržava samo pustili da vozi dalje, bez ikakvih sankcija. Čampara dakle nije sankcioniran za ove prekršaje, a što je potvrđeno i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Glasnogovornik MUP-a HNK, Ljudevit Marić kaže da je vozač dobio upozorenje.

– Kontaktirao sam komandira za saobraćaj Policijske uprave Konjic, oni se sjećaju snimka. Predmetno vozilo je zaustavljeno, a kojim je upravljala osoba koja stoji u vašem mailu (u našem mailu stoji Aljoša Čampara, op. a.). Upozoren je, jer su dobili dojavu od drugih sudionika u saobraćaju da jedno vozilo pretiče na punoj liniji. Osoba koja je snimala to mobitelom, nije htjela sarađivati, predstaviti, svjedočiti, tako da za nas prijava ne može biti validna ako on neće svjedočiti. Kazna predviđena za ovo je prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa u FBiH 40 KM – rekao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK javlja Faktor.

Službeno vozilo FMUP-a ispred porodične kuće Čampara u Neumu/Čitalac

Marić pojašnjava da se u ovakvim situacijama ne može postupati po anonimnoj prijavi.

– Ne može jer nema temelja. Ko će svjedočiti na sudu? Prijava nije validna. Imali smo mi takvih slučajeva gdje su nam oni koji su sačinili snimke odbili svjedočenje. Zašto, kako, ne znam. Sud bi to odbacio jer nema ko je napravio snimak, jer nema osobe koja bi učestvovala u procesuiranju. Svaki snimak koji nema posebno istražne radnje nije validan na sudu, pojasnio je Marić.

Inače, kazna za prekoračenje brzine do 30 kilometara na sat više od dozvoljene je od 100 do 300 KM, dok je za prekoračenje više od 30 km/h od dozvoljene, od 400 do 1.000 KM.

Pitanje koje smo postavili prije nešto manje od godinu dana, kada se pojavio snimak, a ponavljamo ga i danas je smatra li ministar Čampara da je iznad zakona i da je njegov put na vikend odmor u Neum bitniji od života drugih učesnika u saobraćaju?

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo