Srijeda, 18 svibnja, 2022

Zvanično saopštenje Ministarstva odbrane BiH: Jesu li Oružane snage u povišenim mjerama borbene gotovosti?

Nemojte propustiti

S obzirom na uvijek prisutne tenzije na Balkanu, Bosna i Hercegovina je pod posebnom pažnjom NATO-a i Evropske unije.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je saopćilo da Oružane snage BiH nisu u povišenim mjerama borbene gotovosti.

“Zbog pojačanog interesa javnosti o stepenu pripravnosti u Oružanim snagama BiH, obavještavamo da Oružane snage Bosne i Hercegovine izvršavaju svoje redovne misije i nisu u povišenim mjerama borbene gotovosti”, navedeno je u zvaničnom saopćenju.
Zbog situacije u Ukrajini brojne zemlje u Evropi pojačavaju sigurnosni sektor i pomno prate situaciju na istoku kontinenta.

S obzirom na uvijek prisutne tenzije na Balkanu, Bosna i Hercegovina je pod posebnom pažnjom NATO-a i Evropske unije. Prije nekoliko dana snage EUFOR-a u BiH su pojačane sa dodatnih 500 vojnika.

Kažu kako je ovo odlučeno kako bi efikasnije podržali bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

“Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji, koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja”, stoji u saopćenju.

Zadatak ovih snaga će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je donedavno oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji, a sada su pojačane za još 500 osoba.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vučić priprema Srbiju: Živjeli bi deset puta bolje da uvedemo sankcije Rusiji

“Svi će da kažu Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku i tu...

Možda vas zanima i ovo