Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Zvizdić: Čekaju nas bolne reforme na putu ka EU

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas na pres konferenciji podovom stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije, da će se politički dijalog između EU i BiH realizovati kroz rad nekoliko novih tijela, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Prvo će se formirati Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje, koje će biti sastavljeno od predstavnika EU, Evropske komisije i Vijeća ministara BiH. Na Vijeću će se razmatrati sva važna pitanja koja se pojave u okviru realizacije Sporazuma, kao i druga međunarodna i bilateralna pitanja – kazao je Zvizdić

Period realizacije Sporazuma znači provođenje ključnih reformi u područjima ekonomije, vladavine prava i dobrog upravljanja, kao i pitanja funkcionalnosti, uključujući i efikasan koordinacijski mehanizam po pitanjima EU integracija.

Zvizdić je kazao da će na sutrašnjoj sjednici VM BiH biti formiran Tim za koordinaciju, koji će s Direkcijom za evropske integracije imati rok od 30 dana da izradi mehanizam koordinacije koji će biti prihvatljiv i u skladu s pravnim stečevinama i zakonima svih nivoa vlasti u BiH.

Zvizdić je kazao i da će biti potrebne reforme i da će one biti bolne i teške jer mijenjaju dosadašnje obrasce ponašanja.

SPP pomoći će i privrednicima koji će moći koristiti sredstva iz EU u većem obimu.

Zvizdić je kazao da naša zemlja krajem ove ili početkom naredne godine može predati aplikaciju za članstvo u EU.

Zvizdić je najavio da je u završnoj fazi reformska ekonomska agenda, u čijoj su izradi učestvovali predstavnici entiteta, Brčko Distrikta, međunarodnih finansijskih institucija na čelu sa Evropskom komisijom.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark kazao je da je ovo historijski trenutak u odnosima Evropske unije i BiH.

– Članstvo u EU se ne dobija na poklon. To je nešto na čemu morate raditi, a mi smo tu da vam pomognemo – kazao je Wigermark dodajući da je za sve reforme potrebna politička volja.

SSP između BiH i EU potpisan je u Luksemburgu 16. juna 2008. godine. Vijeće EU-a usvojilo je 21. aprila odluku o zaključenju SSP-a s Bosnom i Hercegovinom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo