Subota, 18 rujna, 2021

Zvizdić: Dobre šanse da se BiH priključi EU

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da izjava njemačkog kancelara Angele Merkel da je, uprkos poteškoćama, primijetan napredak BiH na putu EU integracija i da postoje dobre šanse da se BiH priključi Uniji, predstavlja izuzetno pozitivan signal.

Zvizdić smatra da ovo predstavlja ohrabrujuću i podsticajnu poruku za sve nivoe vlasti u BiH da se još aktivnije posvete realizaciji prioriteta, a to su evropske integracije, ekonomski razvoj i vladavina prava, javlja Srna.

“Izjava potvrđuje izuzetno važnu činjenicu da su Merkelova i EU prepoznali aktivnosti i napore koje na realizaciji ciljeva njemačko-britanske inicijative i implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sprovode Predsjedništvo, parlament i Savjet ministara BiH”, istakao je Zvizdić u saopštenju.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH smatra da ovakva izjava njemačkog kancelara, snagom svoje meritornosti, jasno poručuje da je BiH uspjela da prevlada period dužeg zastoja na putu EU integracija.

On je dodao da izjava Mekrelove još jednom potvrđuje evropsku perspektivu BiH i jasno ukazuje na činjenicu da će nastavak dosadašnjeg punog i produktivnog radnog angažmana uz postojanje pozitivne političke saradnje, posebno na nivou parlamenta BiH i Savjeta ministara, biti ključni faktor nastavka puta BiH ka EU integracijama.

NJemački kancelar Angela Merkel smatra da postoje dobre šanse da se BiH, Srbija i Albanija pridruže EU. “Kroz sve poteškoće koje trenutno imamo u tim zemljama, primijetan je i napredak”, navela je Merkelova u poruci objavljenoj pred zvaničnu posjetu balkanskim zemljama iduće sedmice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Upozorenje na opasno vrijeme, šteta i ljudske žrtve su moguće: U ovim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm

U regijama Mostara, Foče, Trebinja i Livna upaljen je žuti meteoalarm zbog grmljavine i grmljavinskih procesa a vrijeme se...

Možda vas zanima i ovo