Utorak, 27 srpnja, 2021

Zvizdić: Pokretanje procedure za sticanje statusa manjine

Nemojte propustiti

Status Bošnjaka u Albaniji još uvijek nije riješen za razliku od ostalih nacionalnih manjina poput grčke, makedonske i crnogorske koji su riješili svoj status, istakao je počasni konzul BiH u Draču Fikret Klarić tokom posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zajednici Bošnjaka u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

U Konzulatu BiH u Draču, na čijem je čelu Klarić, čiji su preci porijeklom iz Mostara, razgovarali su o statusu koji ima ova bošnjačka manjina.

Klarić je rekao da je posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od izuzetnog značaja za bošnjačku zajednicu u Albaniji.

“U Albaniji u opštinama Šijah, Sukht i Džavzotaj živi oko deset hiljada Bošnjaka čiji su preci prije 140 godina stigli u Albaniju iz Mostara, Počitelja, Čapljine, Blagaja i Domanovića. Tokom posljednjih dvadest godina bošnjačka manjina je načinila veliki napredak. Osnovali smo Udruženje Bošnjaka Zambak i imamo dvije domovine. To je naše bogatstvo i time se ponosimo”, rekao je konzul Klarić.

Govorio je i o mogućnostima za dvojno državljanstvo i zamolio je predsjedavajućeg Zvizdića da se založi za otpočinjanje procedure rješavanja ovih problema.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo prilikom da se susretne sa Bošnjacima i rekao da su Bošnjaci u Albaniji vrlo vrijedan dio društva i da su se uspjeli integrirati u društvene tokove ove države. Pohvalio je stoljetno njegovanje bosanskog jezika i rekao da su rijetke zajednice koje na ovakav način njeguju svoj identitet.

Predsjedavajući Zvizdić je obećao da će inicirati pokretanje procedure kako bi ova velika zajednica dobila status manjine u Albaniji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo