Srijeda, 8 prosinca, 2021

Zvizdić – Tusk: Fokusirati regiju na pristupne prioritete koji integrišu i demokratiziraju

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Briselu sa sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom o ubrzanju evropskog puta BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Tuska sa tokom reformskih procesa u BiH. Rekao je da je krajnji cilj reformi poboljšanje životnog standarda građana i članstvo u EU i NATO savezu. Istakao je da u BiH vlada pozitivan reformski zamah i da je veoma važno da integrativni procesi napreduju kako bi BiH, a i sve zemlje regije ostale fokusirane na pristupne prioritete koji integrišu, izgrađuju, demokratiziraju i pacifiziraju regiju u cjelini.

Predsjednik Tusk je rekao da je BiH nakon sedam godina zastoja u posljednjih 14 mjeseci napravila vidljive rezultate i odlučno krenula na evropski put. Ponovio je snažnu podršku evropskom putu BiH i reformskim procesima. Rekao je da je tradicionalno veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i uvijek angažovan na podršci BiH. Pozdravio je ulogu predsjedavajućeg Zvizdića i Vijeća ministara BiH u reformskom zamahu koji taj put ubrzava.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu regionalna saradnja i razvijanje dobrih odnosa sa susjedima jedan od prioriteta. Dodao je da BiH aktivno učestvuje u svim regionalnim procesima, a ove godine predsjedava Srednjoeuropskom inicijativom (CEI) i biti će domaćin samita lidera procesa Brdo-Brijuni, te je da je iza Bosne i Hercegovine pozitivno iskustvo predsjedavanja Vijećem Evrope.

Naglasio je da je BiH u potpunosti spremna i kapacitirana za daljnji iskorak na evropskom putu i izrazio očekivanja da će to prepoznati naši evropski prijatelji. Predsjedavajući Zvizdić je pozvao predsjednika Tuska da posjeti Bosnu i Hercegovinu i obilježi jedan od pozitivnih događaja na njenom evropskom putu.

Sastanku je prisustvovao direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo