Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Zvizdić u Briselu: Na Upitnik ne gledamo kao na nagradu već kao podstrek

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić održao je u Briselu sastanak s ambasadorima, šefovima Misija pri EU zemalja članica EU (COREPER II). Coreper II (Committee of the Permanent Representatives of the Governments of the Member States to the European Union) je osnovno tijelo Vijeća Europske unije koje priprema sjednice Vijeća za opšte poslove EU (GAC i FAC) i u tom smislu ima ključnu ulogu u formiranju mišljenja i zaključaka Vijeća, koje je nadležno za razmatranje aplikacije BiH u članstvu u EU i slanja zahtjeva prema EK da pripremi i dostavi Upitnik.

Zvizdić je prezentovao rezultate koje je Bosna i Hercegovina postigla u proteklom periodu i izrazio uvjerenje da će “naš rad i postignuti napredak biti prepoznati time što će Vijeće u što skorijem roku uvrstiti zahtjev BiH za članstvo u EU na dnevni red”. Istaknuo je da je upravo članstvo u EU pokretačka snaga započetih reformi i svaki naredni iskorak na europskom putu snažan vjetar u jedra nastavku reformskih procesa.

Naglasio je da su u BiH svi svjesni obaveza i posla koji stoji pred nama te da se na Upitnik ne gleda kao na nagradu već kao na podstrek za daljnje ubrzanje euroatlantskog puta. On je upoznao ambasadore i da je BiH u procesu pregovora s EU o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ulasku Hrvatske u EU što je jedan od ključnih uslova za nastavak EU integracija.

Rekao je da su održana već tri sastanka pregovaračkih timova s ciljem pronalaženja zadovoljavajućeg rješenja i izrazio optimizam da će taj proces biti završen u što skorijem roku.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je rekao da je pored europskih integracija BiH fokusirana i na ekonomske reforme kako bi se poboljšao životni standard građana, te sektor sigurnosti, vladavinu prava i borbu protiv terorizma. Kao jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta predsjedavajući Zvizdić je istaknuo i aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO savezu (MAP).

– Sva ova pitanja su nezaobilazna za stvaranje stabilne, održive i prosperitetne Bosne i Hercegovine. Svjesni svih izazova koji stoje pred nama, istrajni smo da sve svoje napore nastavimo ulagati da bismo vidjeli konkretan napredak u svim navedenim oblastima – kazao je predsjedavajući Zvizdić okupljenim ambasadorima zemalja članica EU u Briselu.

Sastanak s ambasadorima zemalja članica u Misiji BiH pri EU gdje je Zvizdić odgovarao i na pitanja ambasadora moderirala je šefica Misije BiH pri EU ambasadorica Lidija Topić, saopšteno je iz VMBiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo