Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Zvizdić u Tirani: Postoji spremnost da sarađujemo na svim poljima

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr.Denis Zvizdić, koji boravi u Tirani u Albaniji na Bečkom ekonomskom forumu, obraćajući se učesnicima panela „Od Berlina do Beča: Vraćanje geopolitičke izvjesnosti Zapadnom Balkanu“, je rekao da je ovo samo jedan od sastanaka premijera zemalja Zapadnog Balkana koji pokazuje pozitivnu tendenciju i spremnost na međusobnu saradnju, ne samo u cilju razvoja infrastrukturnih projekata iz oblasti transporta i energetske infrastrukture, nego i u cilju dobre saradnje regije Zapadnog Balkana koja treba da bude osnov za ekonomski i društveni razvoj.

„Ovakvi sastanci govore o našoj otvorenosti i spremnosti da sarađujemo na svim poljima i da se i u političkom i u društvenom, a posebno ekonomskom smislu udružujemo i stvaramo jedno jedinstveno tržište koje može biti privlačno za strane investitore“, rekao je predsjedavajući Zvizdić

Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o promjeni prioriteta u BiH i istaknuo da Vijeće ministara trenutno ima tri ključna prioriteta, od kojih je prvi dinamizirani razvoj i realizacija onih zadataka koje imamo na putu EU integracija i istaknuo da je naš cilj da dobijemo kandidatski status i da kredibilno provedemo sve zadatke koje od nas zahtijeva Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te da postanemo dio važnih tokova i fondova Evropske unije.

Drugi ključni prioritet su ekonomske reforme s kojim će se poslovno okruženje promijeniti i s kojim očekujemo da postanemo zemlja privlačna za investitore. Predsjedavajući Zvizdić je naveo da je treći prioritet vladavina prava i borba protiv korupcije i svih drugih oblika kriminala i terorizma, te dobrosusjedska saradnja.

„Naša saradnja je izuzetno važna za stabilnost Zapadnog Balkana i to će nam omogućiti da pred investitorima nastupamo zajedno i jedinstveno“, rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

Istaknuo je da će BiH podržati sve projekte koji BiH povezuju sa susjedima i naveo ponovni zahtjev za Jadransko-jonski autoput koji bi zbog brojnih prednosti trebao da prolazi kroz BiH. Rekao je da BiH podržava i zajednički projekat sa Republikom Srbijom, a to je izgradnja željezničke pruge Beograd – Sarajevo – Čapljina – Ploče. Zvizdić je kazao da su balkanske zemlje pokazale spremnost za saradnju, ne samo u smislu infrastrukturnog, nego i ekonomskog i socijalnog razvoja.

Domaćin sastanka u Tirani je premijer Albanije Edi Rama, a prisustni su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo