Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Zvizdić – Wessely: EUFOR je bio i ostaje jedna od najvažnijih karika za sigurnost u BiH

Autor:Fena

Nemojte propustiti

– BiH mora imati potpuni mir, stabilnu situaciju, kako bi omogućila normalan, miran i prosperitetan život svojim građanima – kategoričan je Zvizdić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je s komandantom štaba EUFOR-a u BiH, generalom Antonom Wesselyem razgovarao o sigurnosnoj situaciji u BiH, kao i podršci EUFOR-a, koji je najvažnija karika za prevenciju bilo kakvih destabilizirajućih procesa.

– Razgovor s generalom Wesselyem bio vrlo korektan i konstruktivan. EUFOR je bio i ostaje jedna od najvažnijih karika za prevenciju bilo kakvih procesa koji bi mogli destabilizirati BiH, kao i za očuvanje mira i stabilnosti i u BiH, a samim tim i zapadnog Balkana – kazao je Zvizdić, navodeći da je to posebno značajno u ovom trenutku.

Nama u BiH, podcrtao je, neophodan je mir i stabilnost kako bi mogli nastaviti s realizacijom dva ključna vanjskopolitička prioriteta, a to su evropske integraicje i NATO integracije. Neophodno je, dodao je, osigurati prosperitet i pokušati sačuvati i zadržati mlade ljude da ne napuštaju BiH.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH se oglasilo o 120 kilograma kokaina u Širokom Brijegu: Radi se na otkrivanju osoba povezanih s međunarodnim švercom narkoticima

– U tom smislu i dalje smatram da je jako važno da se razmotri opcija ubrzanog prijema BiH u NATO savez, a kao prethodni korak, mogućnost raspoređivanja NATO vojnika na nekoliko ključnih tačaka u BiH, s fokusom na Brčko distrikt i svakako, potreba da BiH po skraćenoj procePreuzmite VIDEOduri, jer to smo zaslužili, dobije kandidatski status, čime bi bila trajno postavljena na tračnice koje vode ka evropskim integracijama – istakao je Zvizdić.

Dakle, pojasnio je, BiH je već prošla ono što u ovome trenutku prolazi Ukrajina – tešku agresiju, razaranje i ubijanje civila.

– S tog aspekta i Ukrajina, koja se nalazi u ovoj situaciji, i BiH koja je prošla tu agresiju, zaslužuju da po skraćenoj proceduri dobiju kandidatski status i da to bude stav i poruka EU da i BiH i Ukrajina pripadaju porodici modernih evropskih država, da pripadaju EU – poručio je predsjedavajući Zvizdić.

Upravo se čita:  Ministar "ze" i "šiša king" osniva svoju stranku: "Oni su rekli – super, evo, možeš ti"

To je jako važna poruka za sve građane BiH, dodao je, i bila bi izuzetno važna da se očuva mir i stabilnost u BiH. Ovih dana, svjedočimo novim, incidentnim situacijama u Predsjedništvu BiH. Projekti separatizma, teritorijalnih pretenzija na BiH su, očito, još uvijek živi i zato moraju biti zaustavljeni. Takve intencije moraju biti prekinute. BiH mora imati potpuni mir, stabilnu situaciju, kako bi omogućila normalan, miran i prosperitetan život svojim građanima – kategoričan je Zvizdić.

Shodno tome, u petak je zakazao i sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH a centralna tema će biti ponašanje institucija BiH u vezi sa agresijom na međunarodno priznatu državu Ukrajinu.

Zvizdić je izrazio nadu da će svi zastupnici, kako je kazao, imati dovoljno i hrabrosti i mudrosti, ljudskog dostojanstva i svijesti o onome što se dešava u Ukrajini, a što jako podsjeća na ratna dešavanja u bh. gradovima, posebno Sarajevu, da podržimo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Upravo se čita:  Kanton u FBiH utvrdio deficitarna zanimanja: Ako mladi upišu ove zanate dobiće po 1.000 KM

Također, dodao je i da se omogući da izbjeglice iz Ukrajine dolaze u BiH i da im se pošalje svaka vrsta pomoći, a to bi u ovom trenutku bilo izuzetno važno.

– Važno je biti na pravoj strani historije u ovom momentu. Očekujem da će u petak biti takve odluke i zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH – zaključio je Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Obavještavamo vas da će sutra (četvrtak, 3. marta/ožujka 2022. godine), s početkom u 10:00 sati, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu (Ul. Hamdije Čemerlića br. 2), biti održana 306. redovna sjednica Vlade FBiH.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo