Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Zvizdić – Zaorálek: Stabilnost BiH preduslov za stabilnost Zapadnog Balkana

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Češke Republike Lubomíra Zaoráleka i upoznao ga sa realizacijom ciljeva Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

On je rekao da je Bosna i Hercegovina prevladala zastoje i da uporno radi na ispunjavanju uslova, kako bi što prije predala aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Zaoralek su se saglasili da su politički bilateralni odnosi između BiH i Češke Republike veoma dobri i bez otvorenih pitanja.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio današnje održavanje Biznis foruma između čeških i bh. kompanija i izrazio nadu da će ovi susreti biti podsticaj za poboljšanje ekonomske i trgovinske saradnje između dvije zemlje.

Ministar Zaorálek je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića sa radom Višegradske grupe kojom Češka predsjedava i o osnivanju fonda zemalja Zapadnog Balkana koji bi trebao biti potpisan na predstojećem sastanku Višegradske grupe, a koji će biti održan u Pragu početkom novembra ove godine. On je, također, rekao da je Češka Republika partner na kojeg se BiH može osloniti i ponudio sva iskustva svoje države iz transformacijskog perioda.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je stabilnost BiH preduslov za stabilnost Zapadnog Balkana i s tim u vezi je istaknuo važnost evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić je ovom prilikom uputio poziv premijeru Češke Republike, Bohuslavu Sobotki da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo