Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Zvizidić: Vrijeđanje Bošnjaka treba odmah prestati

Nemojte propustiti

Zato je krajnji bezobrazluk optuživati Bošnjake za nepostojeći centralizam i unitarizam, ili izjednačavati njihovu politiku sa velikosrpskom i agresorskom politikom Slobodana Miloševića zbog koje su ubijene, masakrirane, silovane, spaljivane, mučene i protjerane stotine hiljada bošnjačkih porodica, muškaraca, žena i djece.

Predsjedavajući predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Naroda i Pravde Denis Zvizdić osvrnuo se na izjave političara iz Hrvatske i BiH.

“Pojedini dužnosnici iz Hrvatske, kao i predstavnici bh političkih partija sa hrvatskim predznakom, kao i oni koji dolaze sa teritorije bh entiteta RS, trebaju prestati sa neutemeljenim izjavama da se FBIH pretvara u bošnjački entitet i da Bošnjaci teže ka unitarnoj i centraliziranoj BiH, jer za takvu tvrdnju nemaju niti jedan validan argument.
Istovremeno, mora se prestati sa uvredljivim, monstruoznim, zlonamjernim i neistinitim izjavama da je politika koju vode dužnosnici iz reda bošnjačkog naroda jednaka politici ratnog zločinca Slobodana Miloševića, jer se time na najbrutalniji način izjednačavaju žrtve sa dželatom.

Riječ je o velikoj obmani i ogavnom riječniku s ciljem denunciranja i anatemisanja Bošnjaka. Takva politika je lako prepoznatljiva, ali i lako oboriva, jer je retrogradna, osvetnička, falsifikatorska i bazirana na mitovima, mantrama i lažima.

Naime, ko god se potrudi da pročita nešto o bližoj ili daljoj historiji BiH, shvatiće da su ovakve optužbe na račun Bošnjaka potpuno neutemeljene, zlonamjerne i da predstavljaju najprizemniju populističku demagogiju.

Bošnjaci, kao stasao politički narod i neizostavni dio formule bosanske opstojnosti i cjelovitosti, kao i ukupne regionalne stabilnosti ( što trebaju znati i upamtiti svi koji žele svesti Bošnjake na vjersku skupinu ili nebitan politički faktor), nikada nisu vodili politiku nacionalne isključivosti i uvijek su bili faktor unutrašnje ravnoteže i bitna centripetalna snaga bosanske opstojnosti i cjelovitosti. Nikada se u historiji političkog organiziranja Bošnjaka nije pojavio politički pokret koji bi pristao na ideju podjele Bosne ili Bosne koja bi bila ekskluzivno bošnjačka.

Naprotiv, Bošnjaci, koji su u posljednje vrijeme izloženi malicioznim optužbama od strane onih koji očigledno mrze i Bosnu i Bošnjake, iako o zemlji Bosni i njenom autohtonom narodu Bošnjacima znaju jako malo, već stoljećima istrajavaju na bosanskom obrascu boreći se i u miru i u ratu, za ideju BiH kao multietničkog i višereligijskog društva zajedničkih vrijednosti.

Zato je krajnji bezobrazluk optuživati Bošnjake za nepostojeći centralizam i unitarizam, ili izjednačavati njihovu politiku sa velikosrpskom i agresorskom politikom Slobodana Miloševića zbog koje su ubijene, masakrirane, silovane, spaljivane, mučene i protjerane stotine hiljada bošnjačkih porodica, muškaraca, žena i djece.

A najveći paradoks je da ove optužbe dolaze od onih koji na dijelovima teritorije gdje su Bošnjaci manjina, uskraćuju Bošnjacima pravo na rad čineći tešku diskriminaciju koja graniči sa aparthejdom.

U prilog tome govori činjenica o zanemarivo malom broju Bošnjaka koji su zaposleni u državnoj službi ili MUP-u na teritoriji bh entiteta RS ili u kantonima u kojima su većina pripadnici bosanskohercegovačkih Hrvata.

Zato uvijek treba imati na umu “da pravo da bace kamen imaju samo oni koji su bezgrešni”.

A to nisu oni koji zadnjih mjeseci bacaju kamenje na Bošnjake.” napisao je Zvizdić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stjepan Mesić: Opstanak BiH se dovodi se u pitanje, za to je Zapad kriv

Mesić je kazao kako bi Visokog predstavnika, prije svega, trebala podržavati njegova država, potom EU i Amerika. "Bosna i Hercegovina...

Možda vas zanima i ovo