Utorak, 30 svibnja, 2023

Zvizidić: Vrijeđanje Bošnjaka treba odmah prestati

Nemojte propustiti

Zato je krajnji bezobrazluk optuživati Bošnjake za nepostojeći centralizam i unitarizam, ili izjednačavati njihovu politiku sa velikosrpskom i agresorskom politikom Slobodana Miloševića zbog koje su ubijene, masakrirane, silovane, spaljivane, mučene i protjerane stotine hiljada bošnjačkih porodica, muškaraca, žena i djece.

Predsjedavajući predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Naroda i Pravde Denis Zvizdić osvrnuo se na izjave političara iz Hrvatske i BiH.

“Pojedini dužnosnici iz Hrvatske, kao i predstavnici bh političkih partija sa hrvatskim predznakom, kao i oni koji dolaze sa teritorije bh entiteta RS, trebaju prestati sa neutemeljenim izjavama da se FBIH pretvara u bošnjački entitet i da Bošnjaci teže ka unitarnoj i centraliziranoj BiH, jer za takvu tvrdnju nemaju niti jedan validan argument.
Istovremeno, mora se prestati sa uvredljivim, monstruoznim, zlonamjernim i neistinitim izjavama da je politika koju vode dužnosnici iz reda bošnjačkog naroda jednaka politici ratnog zločinca Slobodana Miloševića, jer se time na najbrutalniji način izjednačavaju žrtve sa dželatom.

Upravo se čita:  Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

Riječ je o velikoj obmani i ogavnom riječniku s ciljem denunciranja i anatemisanja Bošnjaka. Takva politika je lako prepoznatljiva, ali i lako oboriva, jer je retrogradna, osvetnička, falsifikatorska i bazirana na mitovima, mantrama i lažima.

Naime, ko god se potrudi da pročita nešto o bližoj ili daljoj historiji BiH, shvatiće da su ovakve optužbe na račun Bošnjaka potpuno neutemeljene, zlonamjerne i da predstavljaju najprizemniju populističku demagogiju.

Bošnjaci, kao stasao politički narod i neizostavni dio formule bosanske opstojnosti i cjelovitosti, kao i ukupne regionalne stabilnosti ( što trebaju znati i upamtiti svi koji žele svesti Bošnjake na vjersku skupinu ili nebitan politički faktor), nikada nisu vodili politiku nacionalne isključivosti i uvijek su bili faktor unutrašnje ravnoteže i bitna centripetalna snaga bosanske opstojnosti i cjelovitosti. Nikada se u historiji političkog organiziranja Bošnjaka nije pojavio politički pokret koji bi pristao na ideju podjele Bosne ili Bosne koja bi bila ekskluzivno bošnjačka.

Upravo se čita:  Vukanović nazvao Mijatovića saradnikom BIA-e i pozvao ga na TV duel, ubrzo stigao odgovor

Naprotiv, Bošnjaci, koji su u posljednje vrijeme izloženi malicioznim optužbama od strane onih koji očigledno mrze i Bosnu i Bošnjake, iako o zemlji Bosni i njenom autohtonom narodu Bošnjacima znaju jako malo, već stoljećima istrajavaju na bosanskom obrascu boreći se i u miru i u ratu, za ideju BiH kao multietničkog i višereligijskog društva zajedničkih vrijednosti.

Zato je krajnji bezobrazluk optuživati Bošnjake za nepostojeći centralizam i unitarizam, ili izjednačavati njihovu politiku sa velikosrpskom i agresorskom politikom Slobodana Miloševića zbog koje su ubijene, masakrirane, silovane, spaljivane, mučene i protjerane stotine hiljada bošnjačkih porodica, muškaraca, žena i djece.

Upravo se čita:  "S Putinom sam razgovarao duže od sat vremena, za RS postoje dva puta"

A najveći paradoks je da ove optužbe dolaze od onih koji na dijelovima teritorije gdje su Bošnjaci manjina, uskraćuju Bošnjacima pravo na rad čineći tešku diskriminaciju koja graniči sa aparthejdom.

U prilog tome govori činjenica o zanemarivo malom broju Bošnjaka koji su zaposleni u državnoj službi ili MUP-u na teritoriji bh entiteta RS ili u kantonima u kojima su većina pripadnici bosanskohercegovačkih Hrvata.

Zato uvijek treba imati na umu “da pravo da bace kamen imaju samo oni koji su bezgrešni”.

A to nisu oni koji zadnjih mjeseci bacaju kamenje na Bošnjake.” napisao je Zvizdić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo