Srijeda, 26 siječnja, 2022

Zvorničko-tuzlanski Vladika: Srbi koji pišu latinicom nisu Srbi već prevrtljivci

Nemojte propustiti

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije apelovao je na Srbe da čuvaju ćirilicu.

Foto: Arhiv“Čuvajte svetu ćirilicu i učite iz slavne srpske istorije naših predaka“, rekao je vladika Vasilije nakon jučerašnje Svete arhijerejske liturgije, koju je povodom Ilindana služio u hramu Svetog proroka Ilije u ozrenskom naselju Karanovac.

Vladika Vasilije naveo je da “Srbi koji se potpisuju i pišu latinicom nisu Srbi već prevrtljivci”.

On je najavio pojačanje karitativne djelatnosti Srpske pravoslavne crkve i rekao da će biti započeta ili nastavljena izgradnja gerijatrijskih centara, pravoslavnih gimnazija, sportskih terena i drugih sličnih objekata i institucija na području Zvorničko-tuzlanske eparhije, naročito u okviru manastira.

Episkop zvorničko-tuzlanski poručio je da treba čuvati narodnu tradiciju, jer „nema ničega ljepšeg od narodnog tkanja i veza, koje je naše i treba ga čuvati.“

Vladika je okupljenom narodu poručio da ne prodaju zemlju, „posebno ne onima čija ona nikada nije bila“ i dodao da „treba saditi starinsko voće, koje donosi plodove i ako se ne održava, o čemu svjedoče napušteni voćnjaci na Ozrenu na kojima su opstali voćnjaci koji rađaju iako ih više niko ne obilazi i ne obrađuje“.

“Srbi na Ozrenu nisu repa bez korijena, a iz tog korijena treba čuvati stablo koje se zove pravoslavni srpski narod“, poručio je vladika Vasilije.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Visa uvela uslugu savjetovanja u oblasti kriptovaluta

Visa, svjetski lider u digitalnom plaćanju, nedavno je pokrenula uslugu savjetovanja o kriptovalutama u okviru svog sektora Visa Consulting...

Možda vas zanima i ovo