Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Povoljni aranžmani i destinacije za odmor ove zime

Nemojte propustiti

Idealne zimske destinacije za odmor su one koje neodoljivo plijene svojom prazničnom atmosferom na ulicama, raskošnom novogodišnjom rasvjetom i bogatim kulturnim sadržajem.

Grad svjetlosti i ljubavi (Pariz) je posebno romantičan u ovom periodu, te može biti idealan izbor za putovanje sa voljenom osobom.

S druge strane, Venecija sjevera (Amsterdam) je savršena za avanturu sa društvom, zahvaljujući čuvenim klupskim žurkama i manifestacijama.

S tim na umu, ukoliko i sami razmišljate da otputujete negde tokom zimskih praznika, za vas smo pripremili listu sa povoljnim aranžmanima za nezaboravan odmor – pročitajte naš tekst do kraja i saznajte koji su!

#1 Prag – grad stotinu tornjeva kao idealna praznična destinacija

Grad stotinu tornjeva sa sobom nosi posebnu draž – on je uporište najrazličitijih kultura koje su se otisnule u simboličnoj arhitekturi još iz davnih vremena.

Glavni grad Češke je smješten na reci Vltavi, a ubraja se među najočuvanije prijestonice Evrope.

Njegovo istorijsko nasljeđe se nalazi pod zaštitom UNESKO-a (agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu), a grad je, usled svog bogatstva, poznat i pod nadimkom “Zlatni Prag”.

Od Beograda je udaljen 896 kilometara vazdušnom linijom, a najkraći mogući let traje svega par sati (kolima otprilike oko 9 sati).

Preporučujemo da vaš termin zakažete makar mjesec dana unaprijed, jer je u ovom periodu poprilično velika gužva. Kako biste olakšali cjelokupnu proceduru, možete ostaviti vaš auto u blizini aerodroma tako što ćete prethodno rezervisati parking mjesto. Savjet je da potražite kompaniju koja nudi parking na aerodromu na više dana.

Tokom praznika, Prag je obasjan raskošnom novogodišnjom rasvjetom, te vjerujemo da će vas prizor grada zasjeniti.

Obavezno posjetite Astronomski sat, koji datira još iz 15. vijeka, a lociran je u Starom gradu. Na satu se nalazi 12 medaljona koji simbolišu horoskopske znakove.

Pored toga, obavezno svratite u Jozefovu četvrt koja je takođena smještena u Starom gradu. Ona je poznata po tome što je u njoj rođen Franc Kafka. Uske uličice i stare očuvane građevine će vas oduševiti izgledom.

Karlov most je možda i najveća turistička atrakcija, a pruža spektakularan pogled na grad. Duž cijelog mosta ćete naići na slikare, plesače i muzičare, te ćete doživeti pravo umjetničko iskustvo. Posmatranje vatrometa sa ove lokacije je mnogima omiljena praznična aktivnost.

Uvjereni smo da vas Prag neće ostaviti ravnodušnim!

#2 Beč – omiljena praznična destinacija

Ako želite da iskusite pravu novogodišnju čaroliju, savjetujemo vam da posjetite izvanredan Beč!

Beč je peti najveći grad Evropske unije, a njegova istorija počinje čak prije oko 4 milenijuma – zahvaljujući tome, ovaj grad nosi titulu najstarije ljudske naseobine na svijetu.

Lociran u samom srcu Evrope, Beč je tokom novogodišnjih praznika posebno čaroban.

Dekorisane ulice, miris domaćih gastronomskih specijaliteta, kao i vesela praznična atmosfera će učiniti da se osjećate posebno dok koračate centrom. Obavezno posjetite simbol grada, dvorac Šemburn – nekadašnju rezidenciju Habsburgovaca koja je okružena glamuroznim vrtom.

Dvorac Belverde je takođe unikatan po svojoj glomaznoj arhitekturi, te nikako nemojte preskočiti ovaj dragulj tokom obilaska grada.

Takođe, možete posjetiti lokalne barove i restorane, i okusiti tradicionalna jela i pića koja će vas zasigurno oduševiti!

#3 Plava laguna na Islandu – proslavike praznike okrijepljeni

Ukoliko tražite bijeg od sumorne svakodnevice, toplo preporučujemo da razmotrite Plavu lagunu!

Plava laguna je zapravo geotermalni spa na otvorenom, a lociran je na polju lave u ribarskom gradu Grindavik, tj. na Rejkjanes poluostrvu.

Ovi topli izvori su obogaćeni solima silikatne kiseline i sumporom, a poznati su po tome i da imaju ljekovita dejstva. Naime, vrlo su efikasni tokom njege kože, kao i tretiranju određenih kožnih oboljenja.

Temperatura vode se kreće u rasponu od 37 do 39 stepeni Celzijusa, što je čini savršenom za kupanje i uživanje, nezavisno od činjenice da je Island poprilično hladna regija.

Nije na odmet napomenuti da je Plava laguna faktički vještačko odmaralište, te da se ono održava u kontrolisanim uslovima. To se postiže korišćenjem geotermalne energije koja se obnavlja na svaka dva dana, a pokreću je turbine koje proizvode električnu energiju.

U vodi se nalazi morska so, plavo-zelene alge, kao i bijeli silicijum koji dokazano smanjuje bore i sužava pore na koži. Zahvaljujući neobičnoj kombinaciji minerala, ovde možete zakazati tertmane lica i tijela sa “čarobnom” vodom, a uvjereni smo da ćete se posle njih osjećati relaksirano i preporođeno.

Brčkanje u mliječno-plavoj vodi, sa omiljenim pićem u ruci, nakon osvježavajućeg tretmana – zar to ne zvuči fenomenlano?

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih podataka kako biste se lako i bez razmišljanja odlučili za vama idealnu zimsku destinaciju – Želimo vam ugodno putovanje i sretne praznike!

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo